Greek Bulgarian English German Romanian Russian Turkish

awards

geoponos yellow Ρωτήστε τον Γεωπόνο

ΠΩΣ ΝΑ ΦΥΤΕΨΩ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ;

Ανοίγουμε ένα μεγάλο λάκκο 50-50 τουλάχιστον, ρίχνουμε μέσα λίγο επιφανεικό χώμα βάζουμε το δένδρο ρίχνουμε χώμα γύρω γύρω και το πατάμε. Μετά το ποτίζουμε. Τους πρώτους 3-4 μήνες συνεχίζουμε να το ποτίζουμε κάθε 10 μέρες

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΠΟΧΗ ΓΙΑ ΦΥΤΕΜΑ;

Η καλύτερη εποχή είναι η άνοιξη, αν και τα δένδρα τώρα τελευταία πωλούνται μέσα σε γλάστρες και μπορούμε να το φυτέψουμε όποια εποχή θέλουμε εκτώς φυσικά απο το χειμώνα που έχει πολύ κρύο.

ΣΕ ΤΙ ΧΩΡΑΦΙΑ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΥΤΕΥΟΥΜΕ ΔΕΝΔΡΑ;

Να προτιμούνται τα επικλινή εδάφη, σε πλαγιές και σε χωράφια που στραγγίζει το νερό τους εύκολα

ΣΕ ΤΙ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΝΑ ΦΥΤΕΥΩ ΔΕΝΔΡΑ ΣΤΟ ΧΩΡΑΦΙ ΜΟΥ;

Ανάλογα με την ποιότητα του εδάφους.Σε γόνιμα εδάφη καλό θα ήταν 7,5-8,5 μέτρα.Δηλαδή πιο αραιά επειδή θα μεγαλώσουν πιο πολύ τα δενδρα ενώ σε μη εύφορα καθε 6,5 μέτρα. Ως συνήθως βάζουμε 22-25 δένδρα το στρέμμα.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ;

Στην περιοχή της Μάκρης και της Μαρώνειας επικρατούν οι ντόπιες ποικιλίες και οι οποίες είναι πολύ ανθεκτικές, διπλής χρήσης (φαγώσιμες και για λάδι) αλλά και πολύ παραγωγικές (περίπου 20% περιεκτικότητα σε λάδι). Ακόμα έδειξαν οτι αντέχουν αλλά και παράγουν οι Μεγαρίτικες αλλά και μια Ισπανική ποικιλία η piqual.

ΑΝ ΦΥΤΕΨΩ ΤΩΡΑ ΕΝΑ ΔΕΝΔΡΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΟΥ ΔΩΣΕΙ ΠΑΡΑΓΩΓΗ;

Ανάλογα με την φροντίδα αλλά και τη ποικιλία της ελιάς. Ως συνήθως η παραγωγή ξεκινά μετά τον 6-7 χρόνο.

ΝΑ ΠΟΤΙΖΩ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ Ή ΟΧΙ;

Οι ελιές χρειάζονται πότισμα τουλάχιστον 4-5 φορές το χρόνο τους θερινούς μήνες όπου σε αυτούς τους μήνες είναι η όλη διαδικασία παραγωγής της ελιάς.

ΝΑ ΚΛΑΔΕΥΩ ΤΗΝ ΕΛΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ;

Όχι. Καλό θα ήταν να τις κλαδεύουμε κάθε τρίτο χρόνο.

ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΙΤΗΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ;

Ανάλογα με την παραγωγή που θέλεις να πάρεις. Όταν κάνεις σωστή καλλιέργεια θα έχεις πιο πολύ παραγωγή. Αλλά και χωρίς καθόλου καλλιέργεια το δένδρο ζει και παράγει. Δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική σαν καλλιέργεια. Μπορούμε να εγκαταλείψουμε δηλαδή την καλλιέργειά της χωρίς πρόβλημα και να επανέλθουμε ύστερα απο 10-15 χρόνια χωρίς αυτό να έχει επιπτώσεις στο δένδρο.

ΜΟΥ ΒΓΑΖΕΙ ΚΕΡΔΟΣ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ;

Η καλλιέργεια της ελιάς μαζί με τις επιδοτίσεις είναι μία από τις πιο δυναμικές, πιο επικερδείς καλλιέργειες στην Ελλάδα και χωρίς να είναι ιδιαίτερα απαιτητική.

ΓΙΑΤΙ ΠΕΦΤΟΥΝ ΟΙ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ;

Ο πυρηνοτρίτης είναι μικρό λεπιδόπτερο που η προνύμφη του προκαλεί ζημιές στα φύλλα (φυλλόβια γενιά) και στους καρπούς ( καρπόβια γενιά). Σημαντικές ζημιές προκαλούνται μόνο από την καρπόβια γενια.Τον Ιούνιο βγαίνουν οι προνύμφες της καρπόβιας γενιάς και αμέσως μπαίνουν στους καρπούς,προχωρώντας προς το κουκούτσι που δεν έχει σχηματιστεί ακόμα. Για 3-4 εβδομάδες οι προνύμφες ζουν τρώγοντας την σάρκα των καρπών και όταν σκληραίνει το κουκούτσι μπαίνουν μέσα, τρώγοντας το εσωτερικό του. Όταν μεγαλώνει κ χρειάζεται η προνύμφη να βγει απο την ελιά η μόνη διέξοδος πλέον είναι το τσουνάκι της ελίας.Έτσι για να βγεί αναγκάζεται να τρώει το τσουνάκι και η ελιά με τον πρώτο αέρα πέφτει.Αυτό γίνεται αρχές Σεπτέμβρη. Μπορούμε να το προλάβουμε ραντίζοντας την ελιά 10-20 μέρες μετά την ανθοφορία.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΒΑΜΒΑΚΑΔΑ ΚΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΩ;

Η βαμβακάδα, που αναπτύσεται στις ανθοταξίες της ελίας την άνοιξη, οφείλεται στη συσσώρευση της λευκής κηρώδους ουσίας που εκκρίνει η άπτερη πράσινη προνύμφη του εντόμου, κάτω από την οποία προφυλαγμένη απομυζεί χυμούς από τα φύλλα και τα άνθη, προκαλώντας και ανθόρροια. Για την καταπολέμησή του συνιστάται ψεκασμός των ελαιοδένδρων με οργανοφωσφορικά εντομοκτόνα στην αρχή της άνθησης.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Ο ΔΑΚΟΣ;

Από τους σημαντικότερους εχθρούς της ελιάς, γιατί υποβαθμίζει την ποιότητα του παραγόμενου ελαιολάδου (αυξάνει την οξύτητά του) αλλά και των βρώσιμων ελιών. Το χειμώνα ο δάκος βρίσκεται στο έδαφος σε μορφή νύμφης. Την άνοιξη βγαίνουν τα τέλεια έντομα και πετούν μακριά προκειμένου να βρουν τροφή. Τον Ιούλιο αρχίζουν να κάνουν αβγά στους νέους καρπούς που έχουν αποκτήσει μέγεθος ρεβιθιού και έχει πήξει το κουκούτσι τους. Σε κάθε καρπό το θυληκό αφήνει και από ένα αβγό το οποίο εκκολάπτεται σε 3-7 ημέρες. Οπότε οι νέες προνύμφες τρέφονται από τον καρπό και συμπληρώνουν την ανάπτυξή τους σε 12-14 ημέρες. Στην συνέχεια μεταμορφόνεται σε νύμφες αφού προηγουμένος έχουν ανοίξει την οπή εξόδου πάνω στον καρπό.

ΤΙ ΛΙΠΑΣΜΑ ΡΙΧΝΩ ΣΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ;

Τον μήνα Μάρτιο ρίχνουμε ένα βασικό Ν-Ρ-Κ (20-5-10) αλλά και Β -0,5. Ανάλογα με το μέγεθος του δένδρου ρίχνουμε από 1,5 εώς 4 κιλα. Όταν τα νέα βλαστάρια στο δένδρο γίνουν 1,5 περίπου εκατοστό δηλαδή κατά το τέλος του Μάρτη καλό θα ήταν να τα ραντίσουμε με χαλκούχο σκεύσμα. Αρχές Αυγούστου όταν έχουμε καλή παραγωγή ενισχύουμε το δένδρο με Κ με 1-2 κιλά.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΡΑΝΤΙΣΩ ΤΙΣ ΕΛΙΕΣ ΜΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΜΑΖΕΨΩ;

Όχι γιατί τα φάρμακα παραμένουν μέχρι και 20 μέρες στον καρπό και θα μεταφερθεί στο λάδι.

end faq

ΓΙΑΤΙ ΕΝΩ ΕΦΕΡΑ ΠΕΡΣΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΙΛΑ ΦΕΤΟΣ ΒΓΑΖΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΛΑΔΙ?

Η ποσότητα του λαδιού που περιέχεται στον καρπό εξαρτάται κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από τις καιρικές συνθήκες. Ο βροχερός καιρός προσθέτει βάρος στην ελιά με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι περιέχει λιγότερο λάδι. Όπως και ένα πολύ φορτωμένο δένδρο δεν μπορεί να αποδώσει τόσο λάδι όσο ένα με λιγότερο καρπό.

ΣΤΟ ΔΟΧΕΙΟ ΜΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΕΝΑ ΘΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ. ΤΟ ΠΕΤΑΩ ΑΥΤΟ?

Το ελαιοτριβείο ΚΥΚΛΩΠΑΣ με τα σύγχρονα μηχανήματα που διαθέτει ( το λάδι φιλτράρεται δύο φορές) μειώνει έως μηδενίζει αυτήν την πιθανότητα. Παρόλα αυτά πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η ποιότητα του καρπού σας. Ένας υγιής καρπός βγάζει ελάχιστη ποσότητα και είναι φυσικό αυτό σε ένα παρθένο λάδι που δεν δέχεται χημική επεξεργασία. Αυτό φυσικά δεν το πετάμε , αν το βάλετε σε ένα μπουκάλι δίπλα στο καλοριφέρ θα δείτε ότι θα διαλυθεί και θα μείνει από ένα 15 κιλών 20-30 γραμμάρια κάτω.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΟΥ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΛΑΙΜΟ?

Όταν το λάδι καίει το λαιμό σημαίνει ότι έχει πιο ανεβασμένη οξύτητα. Η οξύτητα εξαρτάται από την ποιότητα του καρπού. Αν οι ελιές ήταν σάπιες ,τραυματισμένες, παγωμένες ή είχαν δάκο τότε έχουμε ανεβασμένη οξύτητα. Μην επιχειρήσετε να κατεβάσετε την οξύτητα με κανένα γιατροσόφι που ακούγεται όπως αλάτι , καυστική ποτάσα κ.α. γιατί και δεν θα έχετε αποτέλεσμα και είναι επικίνδυνο για την υγεία σας.

ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΛΑΔΙ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΣΙΝΟ?

Το πράσινο λάδι προέρχεται από τις πράσινες ελιές και ονομάζεται αγουρέλαιο. Είναι το πιο ποιοτικό λάδι , το πιο δυσεύρετο αλλά και το πιο ακριβό.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΕΛΙΕΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΕΡΩ ΣΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ?

Μπορείτε να φέρεται από 1 κιλό μέχρι όσους τόνους θέλετε στο ελαιοτριβείο. Αν οι ελιές σας ξεπερνούν τα 250 κιλά μπορείτε να βγάλετε και το δικό σας λάδι. Αλλιώς μπορούμε να ζυγίσουμε τις ελιές σας και να τις αλλάξουμε με δικό μας λάδι.

ΣΤΑ ΠΟΣΑ ΚΙΛΑ ΕΛΙΕΣ ΔΙΝΕΤΕ 1 ΚΙΛΟ ΛΑΔΙ?

Το ποσοστό της αλλαγής δεν μπορεί να ναι κάθε χρόνο το ίδιο. Εξαρτάται από την χρονιά. Κάθε χρόνο βγάζουμε το μέσο όρο ποσότητας λαδιού που βγάζει η ελιά  και αλλάζουμε.

ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΡΘΩ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ ''ΚΥΚΛΩΠΑΣ'' ΛΑΔΙ?

Και φυσικά μπορείτε να αγοράσετε λάδι μέσα από το ελαιοτριβείο.  Οι τιμές είναι πιο χαμηλές από της αγοράς γιατί το παίρνετε κατευθείαν από την πηγή του χωρίς μεσολάβηση τρίτων.

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΛΑΔΙ «ΚΥΚΛΩΠΑΣ».

Το παρθένο ελαιόλαδο ΚΥΚΛΩΠΑΣ κυκλοφορεί στην αλυσίδα των super markets ''ΑΒ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ'' αλλά και σχεδόν σε όλα τα super markets της Θράκης σε συσκευασίες των 5lt ,2lt ,1lt αλλά μπορείτε να το γευθείτε και σε εκλεκτές ταβέρνες. Στην Αθήνα μπορείτε να το βρείτε στην Πετρούπολη στο οπωροπωλείο του Αργυράκη Ιωάννη 25ης Μαρτίου 145 τηλ: 2105022028.

ΠΕΡΣΙΝΟ ΛΑΔΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΦΑΩ?

Φυσικά μπορείτε να φάτε περσινό λάδι. Με σωστό τρόπο αποθήκευσης (δροσερό και σκιερό μέρος) το λάδι κρατάει και 3 χρόνια.

ΠΟΣΗ ΩΡΑ ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΓΙΑ ΝΑ ΒΓΑΛΩ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΟΥ ΛΑΔΙ?

Από την ώρα που θα μπούνε οι ελιές σας μέσα στα μηχανήματα η διαδικασία κρατά περίπου μία ώρα και είκοσι λεπτά.

ΠΩΣ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΟΤΙ ΕΝΑ ΛΑΔΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟ?

Το καλό λάδι πρέπει να έχει έντονο φρουτώδες (δηλαδή έντονο άρωμα και γεύση) σημαίνει ότι προέρχεται από υγιείς φρέσκιες ελιές . πικρό ( χαρακτηριστική γεύση ελαιολάδου που προέρχεται από πράσινες ελιές), πικάντικο (χαρακτηριστικό λαδιών που προέρχονται από την αρχή της ελαιοκομικής περιόδου).

 

ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΡΩ ΑΓΝΟ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ;

Αγνό παρθένο ελαιόλαδο είναι το λάδι που βγαίνει απευθείας από ελιά και μόνο με μηχανικά μέσα δηλαδή από ένα ελαιοτριβείο και χωρίς καμία αλλή επεξεργασία. Είναι αυτό που επάνω στη συσκευασία γράφει παρθένο ελαιόλαδο ή εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΟΞΥΤΗΤΑ;

Η οξύτητα είναι ένας από τους δείκτες αξιολόγησης και κατάταξης ενός ελαιολάδου. Εκφράζεται συνήθως επί τοις εκατό (π.χ. το Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο έχει οξύτητα 0-0.8%), και αντιπροσωπεύει το ποσοστό ελεύθερων λιπαρών οξέων. Η ελεύθερη οξύτητα, εκφραζόμενη σε ελαΪκό οξύ, είναι κατά μέγιστο 1 g ανά 100 g στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η οξύτητα οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως στον τρόπο συγκομιδής και αποθήκευσης του καρπού, το στάδιο ωρίμανσής του κ.λ.π.

ΣΤΙΣ ΣΥΣΚΕΥΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΛΑΔΙΩΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΑΝΑΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΛΛΕΣΦΟΕΣ Η ΛΕΞΗ  "ελαιόλαδο" ΑΛΛΕΣ "παρθένο ελαιόλαδο"  ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ  "εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο". ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΑ ; ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΟΥΝ;

Σύμφωνα με το νόμο είναι υποχρεωτικό να αναγράφονται αυτά στην συσκευασία. Αλλά τι ακριβώς σημαίνουν : ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΤΑΙ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ ΑΝΩΤΕΡΑΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ, δηλαδή : Το λάδι που βγαίνει από το ελαιοτριβείο καθαρό, αγνό μυροδάτο και χωρίς καμία αλλή επεξεργασία. Με φυσικά μόνο μέσα δηλαδή ο αυτούσιος χυμός ελιάς. Αυτό το λάδι είναι το παρθένο ελαιόλαδο (μέχρι 2% οξύτητα) και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (μέχρι 1% οξύτητα). ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ : ΕΛΑΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΥΠΟΣΤΕΙ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΕΛΑΙΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΧΘΕΙ ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΕΛΙΕΣ, δηλαδη : Το μεγαλύτερο μέρος προέρχεραι από λάδια με πολλές οξύτητες που έχουν παραχθεί από ελιές κατώτερης ποιότητας (άρρωστες, σάπιες) και έχουν υποστεί χημική επεξεργασία για να μπορέσουν να καταναλωθούν και περιέχει και ένα μικρό μέρος παρθένου ελαιολάδου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΩ ΣΑΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ ΟΤΑΝ ΑΓΟΡΑΖΩ ΛΑΔΙ;

  • δεν αγοράζουμε ποτέ λάδι χώρις όνομα!Δηλαδή ένα δοχείο που δεν αναγράφει τίποτα απ'εξω.
  • κάνουμε μία έρευνα αγοράς πριν αγοράσουμε και δεν αγοράζουμε κάποιο που έχει μεγάλη διαφορά στην τιμή με τα άλλα (συνήθως χαμηλότερη) πρέπει να μας υποψιάζει μια τέτοια τιμή!
  • να προσέχουμε τον άνθρωπο που αγόραζουμε το λάδι, αν είναι γνωστός ελαιοπαραγωγός και αν τηρεί τους κανόνες υγιεινής.
  • σαν ελαιοτριβείο ΚΥΚΛΩΠΑΣ δεν φέρουμε καμία ευθήνη για τα λάδια που δεν αγοράστηκαν από εμάς και έχουν απλά την συσκευασία μας, δοχείο που αγοράσθηκε από τον παραγωγό κατά την ώρα της έκθλιψης.
  • η συσκευασία εκτός από τη φίρμα του ελαιοτριβείου να έχει κάποιο όνομα επάνω (αυτού που μας τα πουλάει)
  • προσοχή η συσκευασία να μην είναι σκουριασμένη, πρέπει να είναι σε καθαρό και καινούριο δοχείο. Βλέποντας την συσκευασία πάλια πρέπει να μας υποψιάζει ότι ίσως το λάδι δεν είναι τελευταίας ελαιοκομικής περιόδου αλλά παλιό.
  • να προσέχουμε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται πάνω στο δοχείο.
  • η συσκευασία πάνω θα πρέπει να γράφει παρθένο ελαιόλαδο ή εξτρα παρθένο ελαιόλαδο

end faq